Чинники зникання видів
Лелека чорний (Ciconia nigra)
Усю свою історію людина використовувала ті чи інші види для задоволення своїх потреб: отримання їжі та одягу, будівництва житла тощо. Зі збільшенням кількості населення обсяги видобування зростали, і, зрештою, ми стали добувати особин певних видів більше, ніж їх народжувалося. Таке добування або вилов називається надмірним.
Крім того, ми нищимо живі організми через те, що боїмося їх (скорпіонів, сколопендр або отруйних змій), невігластво (наприклад, вбиваємо неотруйних змій через те, що вважаємо їх отруйними) або пустування чи безсердечність (розстрілюємо дельфінів або інших тварин тільки тому, що вони є гарними мішенями; забиваємо жаб палицями через те, що вони не встигають утекти і при ударі лопаються).
Сколопендра кільчаста (Scolopendra cingulata)
Екосистема: комплекс живих істот та середовища, що їх оточує
Але існують й більш складні відносини. Наприклад, гриби-базидіоміцети своєю грибницею утворюють із корінням рослин спільну систему, якою переміщуються мінеральні речовини й вода; не можуть існувати без «свого» гриба і деякі орхідеї.
Лісові кущі, наприклад бруслина, пристосувалися до життя в тіні, утворюваній під зімкнутою завісою лісових дерев. Бруслина росте тільки в лісі, отже, фактично дерева утворюють умови для її зростання.
Багато комах живляться нектаром та пилком рослин, при цьому переносячи пилок із рослини на рослину і запилюючи їх. Яскраві квітки рослин - не для нашого милування, а щоб привабити запилювачів, без яких у цих рослин було б неможливе перехресне запилення. Живі організми впливають один на одного та на неживу природу, нежива природа також впливає на них. Такий комплекс взаємопов'язаних об'єктів живої та неживої природи на певній територій називають екосистемою.
Зв'язки в екосистемі за своєю чисельністю та складністю подібні до зв'язків між органами та тканинами організму. В організмі такі зв'язки можуть порушитися при хворобі або змінитися, наприклад, під час росту організму. Під час хвороби організм поновлює їх - видужує, або руйнується - вмирає. Зростаючи, організм змінює зв'язки та змінюється сам.
Приблизно такі самі процеси тривають і при змінах зв'язків в екосистемі, вона при цьому поновлює їх, змінюється або руйнується.
Зміна середовища
Інша діяльність надає певних змін у природні екосистеми. Наприклад, випасання худоби в цілому не перетворює степові або лучні ділянки на щось інше. Однак під його впливом зменшується кількість їстівних рослин і збільшується кількість неїстівних та отруйних, ущільнюється ґрунт та посилюється ерозія. Поступово флора та фауна цієї ділянки змінюється. Випасання може бути надмірним, коли вплив худоби на ділянку перевищує її здатність самовідтворюватися. Тоді змінюється й сама екосистема: пригадайте, який вигляд мають околиці літніх таборів для худоби.
Сінокосіння менше впливає на природні екосистеми. При ньому ґрунт практично не ущільнюється, а ерозія - не посилюється. Проте при сінокосінні меншає кількість рослин, насіння яких дозріває пізніше, ніж їх скошують.
Часто під косами при сінокосінні гинуть хребетні тварини, які ховаються у траві.
Ми змінюємо ліси, коли добуваємо деревину. На зміну вирубаним деревам насаджуються нові. Штучні насадження відрізнятимуться від природних, насамперед, меншим віком та біднішим видовим складом. Протягом десятків років за умови невтручання людини штучні насадження за своїми ознаками можуть наблизитися до природних. До того ж часу зміни природного лісу на штучний призводять до загибелі багатьох істот, нездатних жити в нових умовах.
З різних причин ми висаджуємо дерева на степових або піщаних ділянках, заліснюємо їх. При цьому істотно порушуємо умови мешкання степових та піщаних (пустельних) видів.
Ми звикли дивитися на ліс насамперед як на плантацію деревини. У цьому ми бачимо головне призначення лісів. Тому лісове господарство і намагається знищувати в лісі «шкідників» та «бур'яни». «Шкідниками» ми вважаємо тварин та гриби, які живляться деревиною, корінням або листям дерев. «Бур'янами» — дерева із непромисловою деревиною. При санітарних рубках з лісу видаляються «перезрілі» дерева, які з віком повільно нарощують деревину, та «хворі», на яких живуть «шкідники». Саме на «хворих» деревах утворюються дупла, що стають оселями багатьом звірам і птахам.
Кульон тонкодзьобий (Numenius tenuirostris)
Ізольованість популяцій — наслідок змін середовища
Змінюючи довкілля, людина оточує острівки природних територій морем змінених. Наприклад, розоравши степи, ми залишили окремі степові ділянки на схилах балок та ярів. Для багатьох комах і рослин, які мешкають на цих ділянках, рілля є нездоланною перешкодою. Розділені популяції стають дуже вразливими: будь-яка випадковість може відбитися на їх чисельності. А в нечисленній групі споріднені особини будуть давати сумісне потомство частіше, ніж у великій, тому що в малій групі іншого партнера для розмноження знайти складно. Якщо б особини такої групи мали можливість контактувати з особинами інших популяцій, вони б могли отримати «свіжу кров» і поновити свою чисельність, а так вони приречені на виродження.
Вівсянка городня (Emberiza cirlus)
Отруєння середовища
Така практика широко впроваджується з 50-х років XX століття, коли сталася так звана «зелена революція». Під час неї було виведено сільськогосподарські культури, що давали фантастичні врожаї при застосуванні фантастичних же обсягів отрутохімікатів та мін-добрив. Отрутохімікати, звичайно, знищують не тільки «ворогів», проти яких вони спрямовуються. Ними отруюються всі живі істоти, вони накопичуються у ґрунті, потрапляють у воду і, зрештою, із продуктами харчування - на наш стіл. До речі, хімічна зброя масової поразки створюється або із саме таких, або схожих з ними сполук.
Мінеральні добрива менш шкідливі за отрутохімікати, але й вони змінюють хімічний склад ґрунтів, потрапляють у воду та «до нашого столу». їх вміст у продуктах харчування теж є небезпечним для нашого здоров'я.
У загальному підсумку, використання отрутохімікатів та міндобрив вигідне лише фірмам, які виробляють та реалізують їх. Водночас ми не зможемо відмовитися від такої хімізації. Проте, для збереження довкілля, свого здоров'я та інших живих істот скорочувати її обсяги необхідно. Наприклад, замість міндобрив вносити на поля гній, як це робили наші пращури.
«Шкідники» сільського господарства - це тварини, які живляться тими самими рослинами, що й ми з вами. «Бур'яни» — рослини, які конкурують із культурними за місце зростання. Зменшувати чисельність і перших, і других можна за допомогою нехімічних засобів, наприклад, приваблюючи на поля їх природних хижаків.
А ліси ми, певно, припинимо протравлювати, коли зрозуміємо, що це не лише місце, де зростають «дошки», а й живуть інші живі істоти, які, до речі, мають такі самі права на життя, як і ми з вами.
Баранець великий (Gallinago media) - один з видів, що сильно постражав внаслідок знищення водно-болотних угідь чи так зв. "меліорації".
Меліорація: перерозподіл води для поліпшення земель
Донедавна у нашому суспільстві панувала думка, що людина може змінювати довкілля на свій розсуд, поліпшуючи його. «Поліпшення» латинською - «melioratio». Від цього слова виникло поняття «меліорація», поліпшення земель. Осушення та зрошення - види меліорації.
Здавалося, що може бути простішим, ніж перекинути «надлишки» води відтіля, де її багато, туди, де її не вистачає для ведення господарства? Технічно це зробити дійсно не важко. Щоб осушити певну територію, треба обкопати канавами заболочені місця і тим самим посилити з них стікання води. Щоб оросити територію, треба наситити її водою з існуючого природного водоймища через проведені від нього канали.
Осушені території планувалося переробити на сільськогосподарські угіддя. Але будь-яке природне водоймище - не просто скупчення води. Наші водойми формувалися ще з льодовикових часів. Сторіччя, хвилина за хвилиною, вода «вишукувала» місця для стоку, виточуючи на поверхні землі певні схили, формуючи відповідні ґрунти, рослинність та тваринний світ. Зруйнувати взаємовідносини між ними легко, а на встановлення нових потрібні якнайменше десятиріччя.
В Україні осушували землі переважно на Поліссі та в Лісостепу. До меліорації болота та озера затримували воду з атмосферних опадів, особливо поталу, і в теплу пору року поступово віддавали її полям. Після осушення накопичувати воду стало ні в чому, і вона стала сходити через канави та канали. Значно більше води, ніж раніше, стало потрапляти у річки під час повені — тоді, коли вона найменше потрібна сільському господарству. А пізніше, під час росту культурних рослин, стала відчуватися її нестача. Через те, що під час танення снігів до водойм стало потрапляти більше води, посилилися повені. Меліорація призвела до загибелі багатьох малих річок.
На осушених ділянках через порушення природної рівноваги сільське господарство зазнало великих труднощів. Нові поля давали невеликий прибуток і вимагали періодичного поновлення меліорації, без якого вони поступово заболочувалися. Багато які з таких полів перетворилися на пустирі, де і культурні рослини не прижилися, і природна рослинність не змогла відновитися.
Якщо осушення земель може призвести до їх руйнування, зрошення досить часто призводить до засолення ґрунтів. У ґрунті атмосферні опади розчиняють різноманітні хімічні сполуки. З обводнених територій частина розчину видаляється ґрунтовими та поверхневими водами. Із засушливих територій стік невеликий, і вода з них включається у кругообіг речовин через випаровування. При цьому розчинені сполуки лишаються у ґрунті й поступово переміщаються у вигляді солей до нижніх шарів, які не промиваються опадами. Таким чином у нижніх шарах ґрунту засушливих територій тривалий час накопичувалися солі.
При зрошуванні людина перекидає на територію великі об'єми води, які збільшують об'єм ґрунтових вод і об'єм поверхневого стоку з території. Ґрунтові води розчиняють накопичені солі і піднімаються разом із ними до поверхні землі. При цьому ґрунт засолюється. Поверхнева вода починає вимивати із нього солі й засолює водойми.
Більшість культурних рослин не можуть зростати на засолених ґрунтах, тому на таких землях вживають заходи щодо зменшення засоленості.
Засолення та опріснення моря: взаємопов'язані процеси
З іншого боку, після поливу або використання населенням, вода все одно скидається до природних водоймищ. Ми зрошуємо в першу чергу території, де немає природної води, наприклад сухі степи. Багато які населені пункти на морському узбережжі також збудовані в маловодних місцях. Саме сюди перекидається вода з річок, яка раніш опріснювала пригирлові ділянки моря. Із засушливих ділянок суходолу до такого зрошування в морську воду прісної води потрапляло мало, тому поблизу них вода мала високу солоність. До цього пристосувалися й певні морські організми. Тепер, скидаючи в таких місцях використану воду, людина опрісняє їх.
Морські організми пристосовані до певного вмісту солі у воді. Будь-які його зміни, зменшення або збільшення, впливають на них негативно.
"Цвітіння" водойм
Зменшення вмісту кисню у водоймах
Швидка течія утворює на поверхні води завихрення, де, як у піні коктейлю, розчиняється більше кисню, ніж у водоймі без течії. Великі зарості водних рослин зменшують швидкість течії, через що вміст кисню у воді зменшується.
Кисень потрібний для гниття, тому такі процеси зменшують його концентрацію. Гниття уповільнюється із посиленням течії, яка зносить залишки, що гниють, і прискорюється із підвищенням температури. Тому у водоймищах із швидкою течією та холоднішою водою вміст кисню збільшений. А у зарослих водоймах Із слабкою течією, які добре прогріваються, - вміст кисню зменшений. Через зазначені причини річкові організми вимогливіші до вмісту кисню, ніж, наприклад, ті, що живуть у болотах.
Діяльність людини знижує вміст кисню у водоймах. У водосховищі течія, порівняно з річкою, меншає, і вода в ньому краще прогрівається, тому тут утворюються зарості рослин, які ще більше знижують концентрацію кисню.
У водойми потрапляє безліч скидів. Серед них багато таких, що вміщують у собі продукти життєдіяльності живих організмів. Це каналізаційні скиди, гній, залишки харчових продуктів, нафтопродукти тощо. Це органічні відходи (тобто такі, що пішли від організмів). Вони розкладаються у воді, через що вміст кисню часто зменшується катастрофічно.
Деякі види риб, наприклад, лососеві та осетрові, постійно живуть у морі або в нижній течії великих річок, а нереститися підіймаються вгору від гирла. Перерозподіл води, а саме греблі водосховищ, заважають їм пройти на нерест, спричиняючи зменшення їх чисельності або вимирання. Вплив забруднення на водні екосистеми яскраво ілюструє його дія на Філофорне поле Зернова. Так називається місце масового зростання філофори в північно-західній частині Чорного моря, між Севастополем, Одесою й гирлом Дунаю. Філофора - рід холодолюбних червоних водоростей.
Чорноморські філофори є джерелом речовин, близьких до агар-агару - коштовної сировини для харчової мікробіологічної промисловості. На Філофорному полі Зернова на глибині 18-60 м розташовувалася величезна, не прикріплена до дна, маса клубків філофори. Відсутність сильних течій, висока солоність і відповідна температура створювали оптимальні умови для її розвитку.
До 50-х років XX ст. запаси водоростей тут оцінювалися в 10 млн тонн, вони займали площу в 11 тис. км2. Ці зарості виділяли до 2 млн м3 кисню на рік, в них жило до 150 видів риб, крабів, креветок й інших тварин. Але опріснення морської води, забруднення моря хімікатами і стічними водами створили ідеальні умови для бурхливого розмноження мікроводоростей, що призвело до масового цвітіння моря. Якщо в 60-ті роки в 1 м3 морської води знаходили до одного мільйона клітин мікроводоростей, то у 80-ті — вже сотні мільйонів.
Вже власне забруднення моря гнітило філофору, а через цвітіння води ще й зменшився вміст кисню і знизився доступ світла на глибину. Як результат — у 70-ті роки кількість водоростей на Філофорному полі Зернова зменшилася до 1,9 млн т, а у 80-ті роки — до 400 тис. т. Через зменшення запасів видобуток філофори в Україні був припинений, а філофора псевдорогата взагалі потрапила до Червоної книги.
Сміття залишене туристами в Карпатах
Відновлення свого здоров'я — порушення «здоров'я» довкілля?
Звичайно, культурна людина не лишає після себе такого гармидеру. Але в місцях, найбільш привабливих для нас (наприклад, у Криму), де відпочиває багато людей, навіть якщо вони просто проходять якоюсь територією, то завдають середовищу значної шкоди. Тут вже не вистачає на всіх дров, зім'ята трава не встигає піднятися, а ґрунт ущільнюється десятками ніг. У місцях масового відпочинку люди витоптують територію подібно до того, як це робить худоба на випасі.
Інша проблема рекреації - непокоєння тварин. Багато які з них уникають присутності людину особливо під час вигодовування малят. Такі тварини, наприклад, лісовий кіт, залишають місця, де часто бувають люди.
Багато хто з нас під різними приводами випалює суху рослинність. Хтось таким чином бавиться, хтось прибирає торішні бур'яни, щоб поліпшити сіножать, хтось «удобрює» золою ґрунт. Приводів можна назвати безліч. Але будь-яка користь від таких випалювань нічого не варта порівняно зі шкодою, яку вони завдають. Крім того, що таким чином можна вчинити пожежу, хіба так важко зрозуміти, що у вогні гинуть всі живі істоти? До речі, ніякого поліпшення родючості ґрунту після випалювання не відбувається, а навпаки, верхній, найбільш родючий, шар згорає. І має минути багато часу, поки родючість відновлюватиметься.
Kocap (Platalea leucorodia)
Забруднення повітря
Усі живі істоти потерпають від забруднення повітря та від одного з його наслідків - кислотних дощів. Але найбільш вразливі до цього лишайники, бо вони нездатні виділяти накопичені отруйні речовини. Тому збереження багатьох занесених до Червоної книги України лишайників у наш час є малоймовірним.
Цікаво, скільки часу ми будемо ще здатні витримувати шкідливі викиди?
Крім зникнення через вплив людини, деякі види вимирають і з природних причин. Навколишнє середовище постійно змінюється, хоча ці зміни можуть не бути помітними нашому оку. Види, не пристосовані до цих змін, вимирають. Як правило, це біологічно старі види, тобто ті, що існують десятки, а то і сотні тисячоліть. Людина ж прискорює їх зникнення — без нашої «допомоги» вони б вимирали ще тисячоліття, і хто знає, чи вимерли б взагалі?
З іншого боку, найстаріші види є одночасно і найдивовижнішими — це великий вусач, осетрові, колпиця тощо... Якщо б до наших днів зберігся мамонт, він теж був би біологічно старим. А хіба не чудово було б жити поруч із таким слоном? До речі, пацюки, хатні мухи та комарі — біологічно молоді види.
За всю історію Землі на планеті зникло безліч видів і безліч з'явилося нових. Жива природа планети може зникнути, певно, лише коли потухне Сонце. Вона існує вже декілька мільярдів років й існуватиме надалі, зникатимуть лише окремі види. Питання - скільки проіснує наш вид за такого руйнування довкілля?